Yeni webshopum açıldı! Sizde buyrun

28 Nisan 2012 Cumartesi

Yumurta akının yanıklara faydası




YUMURTA AKI
Bu yöntem itfaiyecilerin eğitimi sırasında ders olarak verilmiş 
Bir yanık meydana geldiğinde, kapsadığı alan ne olursa olsun ilk yardım, etkilenen alanı sıcaklık azalıncaya ve deri tabakalarını yakmayı bırakıncaya kadar soğuk suyun altına tutmak ve sonrasında bu bölgeye yumurta akı uygulamaktan oluşmaktadır. 

Bir kimsenin elinin büyük bir kısmı kaynar su ile yandığında, duyduğu büyük acıya rağmen elini soğuk su musluğunun altına tutmuş ve sonrasında 2 yumurta kırmış, aklarını ayırmış ve çırpmış ve elini içine daldırmıştır.

Eli o denli yanmış durumdadır ki yumurta akı uygulanır uygulanmaz derisi kurumuş ve yumurta akı bir film tabakası oluşturmuştur.

Daha sonra bu kişi yumurta akının doğal bir kollajen (bir tür albüminoid) olduğunu öğrenmiş ve en az bir saat boyunca eline tabaka üzerine tabaka gelecek şekilde yumurta akı uygulamıştır. Öğleden sonra hiçbir acı duymaz olmuştur. Ertesi sabah yanık bölgesinde nerdeyse belirsiz bir kırmızımsı leke kalmıştır. Elinde sürekli ve feci görünüşlü bir yara izi kalacağını düşünürken 10 gün sonra geride hiçbir yanık izi kalmamış ve hatta deri eski normal rengine yeniden kavuşmuştur!

Yanan bölge yumurta akında mevcut ve aslında vitamin dolu bir plasenta (etene) olan kollajen sayesinde tamamen yenilenmiştir.


alıntıdır

26 Nisan 2012 Perşembe

sopalı kekler 2

Bu hafta kızların okullarında besledikleri tavşanın ameliyatı için para toplamak amacıyla gönüllü olan anneler kek, kurabiye yapacak, çocuklarda okulda satacaklardı. Ben de üç tane kek yapıp götürürüm, dilim dilim satarlar diyerekten gönüllü oldum. Sağolsun büyük kızım adımı listeye yazarken, birden aklına daha önce yaptığım sopalı kekler gelmiş ve kek yerine sopalı kek diye yazmış. Yani dün 150 tane sopalı kek yaptım sayesinde. Bu seferkinleri geçen yayınladığım sopalı keklerden biraz farklı yaptım, ama böylesi daha da çok beğenildi. Hatta öyle beğenildiki daha birinci tenefüsün başında standı yerleştirmeye başlarken hepsi bitti.





+/- 25 cakepop için malzeme:

kek:
250 g elenmiş kendinden kabaran un
250 g yağ( 440g eritilmiş yağ + 60g sıvı margarine)
250 g ince toz şeker
2 paket vanilya şekeri
4 yumurta
8 yemek kaşığı (= 90 ml) süt

krema:
130 g yağ
580 g elenmiş pudra şekeri
70 ml süt
1 çaykaşığı vanilya aroması

üstüne:
+/- 800g çikolata 
gümüş şeker boncuk
Yapılışı:

Süt hariç tüm kek malzemesini kaba koydum ve karıştırdım. Sütü ilave edip tekrar karıştırdım ve 20 dakika 190 derecede pişirdim. Kalıptan çıkarıp soğuttum.

Tüm krema malzemesini bir arada önce alçak seviyede daha sonra azar azar seviyeyi yükselterek yumuşak krem  haline gelene kadar çırptım. Biraz buzdolabında beklettim

Çatal ile keki un haline getirdim ve karıştıra karıştıra içine kremayı yedirdim. Bu karışımdan 4-5 cm çapında topcuklar yaptım. Ve sertleşmeleri için ilk önce 15 dakika buzluğa sonra 10 dakika buzdolabına koydum. Ertesi gün kaplıcaklarımı doğrudan buzdolabına koydum.

Çikolatanın 100g’ının ⅔ nü au bain marie usulü ısıttım, ocaktan aldıktan sonra kalan ⅓ ni ilave edip hepsi eriyene kadar karıştırdım. Önce çubukların ucunu çikolataya sonra topcuklara batırdım ve o şekilde sertleşmeleri için tekrar buzdolabına koydum.

Topcuklar sertleşince çikolatamı geri kalanını da au bain marie şeklinde ısıttım (parlaklığını kaybetmemesi için yine ⅔ au bain marie diğerini ocaktan aldıktan sonra ilave ettim ) Çikolatayı topcuklarımın kenarına değmeden içine sığacağı genişlikteki bir kaba aktardım ve fazla çevirip salamadan her tarafı çikolata olacak şekilde kapladım, bir tane de gümüş şeker boncukla süsledim. Fazla ısınmamaları için buzdolabından hepsini çıkarmadım. Kaplananları sertleşmesi için dik olarak birbirlerine değmeden buzdolabında beklettim.




22 Nisan 2012 Pazar

ballı kurabiyeler

Kurabiyeleri hep kızlarıma yaparım aslında, ben genelde daha tadına bile bakamadan biter. Ama bu sefer normal unu kepekli ile değiştirdim, şeker yerine bal kullandım diğer kurabiyelerden daha sağlıklı bir kurabiye oldu ve tabiki ... fındıkkurdum sevmedi. Onun haricinde herkesin çok hoşuna gitti, hem daha hafif, hemde rejimi fazla bozmuyor :) Yani bu sefer bende doyasıya yedim.



Malzemeler:

200 gram kepekli un
75 gram bal
100 gram tereyağ

Yapılışı:

Buzdolabından çıkardığım sert tereyağının içine bal döktüm ve yoğurdum. Balı tereyağına iyice yedirdikten sonra azar azar unu ilave ederek yoğurmaya devam ettim. Şekil verecek kıvama gelince, şekillendirip tepsiye dizdim. 190 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...