Yeni webshopum açıldı! Sizde buyrun

28 Nisan 2012 Cumartesi

Yumurta akının yanıklara faydası




YUMURTA AKI
Bu yöntem itfaiyecilerin eğitimi sırasında ders olarak verilmiş 
Bir yanık meydana geldiğinde, kapsadığı alan ne olursa olsun ilk yardım, etkilenen alanı sıcaklık azalıncaya ve deri tabakalarını yakmayı bırakıncaya kadar soğuk suyun altına tutmak ve sonrasında bu bölgeye yumurta akı uygulamaktan oluşmaktadır. 

Bir kimsenin elinin büyük bir kısmı kaynar su ile yandığında, duyduğu büyük acıya rağmen elini soğuk su musluğunun altına tutmuş ve sonrasında 2 yumurta kırmış, aklarını ayırmış ve çırpmış ve elini içine daldırmıştır.

Eli o denli yanmış durumdadır ki yumurta akı uygulanır uygulanmaz derisi kurumuş ve yumurta akı bir film tabakası oluşturmuştur.

Daha sonra bu kişi yumurta akının doğal bir kollajen (bir tür albüminoid) olduğunu öğrenmiş ve en az bir saat boyunca eline tabaka üzerine tabaka gelecek şekilde yumurta akı uygulamıştır. Öğleden sonra hiçbir acı duymaz olmuştur. Ertesi sabah yanık bölgesinde nerdeyse belirsiz bir kırmızımsı leke kalmıştır. Elinde sürekli ve feci görünüşlü bir yara izi kalacağını düşünürken 10 gün sonra geride hiçbir yanık izi kalmamış ve hatta deri eski normal rengine yeniden kavuşmuştur!

Yanan bölge yumurta akında mevcut ve aslında vitamin dolu bir plasenta (etene) olan kollajen sayesinde tamamen yenilenmiştir.


alıntıdır

26 Nisan 2012 Perşembe

sopalı kekler 2

Bu hafta kızların okullarında besledikleri tavşanın ameliyatı için para toplamak amacıyla gönüllü olan anneler kek, kurabiye yapacak, çocuklarda okulda satacaklardı. Ben de üç tane kek yapıp götürürüm, dilim dilim satarlar diyerekten gönüllü oldum. Sağolsun büyük kızım adımı listeye yazarken, birden aklına daha önce yaptığım sopalı kekler gelmiş ve kek yerine sopalı kek diye yazmış. Yani dün 150 tane sopalı kek yaptım sayesinde. Bu seferkinleri geçen yayınladığım sopalı keklerden biraz farklı yaptım, ama böylesi daha da çok beğenildi. Hatta öyle beğenildiki daha birinci tenefüsün başında standı yerleştirmeye başlarken hepsi bitti.





+/- 25 cakepop için malzeme:

kek:
250 g elenmiş kendinden kabaran un
250 g yağ( 440g eritilmiş yağ + 60g sıvı margarine)
250 g ince toz şeker
2 paket vanilya şekeri
4 yumurta
8 yemek kaşığı (= 90 ml) süt

krema:
130 g yağ
580 g elenmiş pudra şekeri
70 ml süt
1 çaykaşığı vanilya aroması

üstüne:
+/- 800g çikolata 
gümüş şeker boncuk
Yapılışı:

Süt hariç tüm kek malzemesini kaba koydum ve karıştırdım. Sütü ilave edip tekrar karıştırdım ve 20 dakika 190 derecede pişirdim. Kalıptan çıkarıp soğuttum.

Tüm krema malzemesini bir arada önce alçak seviyede daha sonra azar azar seviyeyi yükselterek yumuşak krem  haline gelene kadar çırptım. Biraz buzdolabında beklettim

Çatal ile keki un haline getirdim ve karıştıra karıştıra içine kremayı yedirdim. Bu karışımdan 4-5 cm çapında topcuklar yaptım. Ve sertleşmeleri için ilk önce 15 dakika buzluğa sonra 10 dakika buzdolabına koydum. Ertesi gün kaplıcaklarımı doğrudan buzdolabına koydum.

Çikolatanın 100g’ının ⅔ nü au bain marie usulü ısıttım, ocaktan aldıktan sonra kalan ⅓ ni ilave edip hepsi eriyene kadar karıştırdım. Önce çubukların ucunu çikolataya sonra topcuklara batırdım ve o şekilde sertleşmeleri için tekrar buzdolabına koydum.

Topcuklar sertleşince çikolatamı geri kalanını da au bain marie şeklinde ısıttım (parlaklığını kaybetmemesi için yine ⅔ au bain marie diğerini ocaktan aldıktan sonra ilave ettim ) Çikolatayı topcuklarımın kenarına değmeden içine sığacağı genişlikteki bir kaba aktardım ve fazla çevirip salamadan her tarafı çikolata olacak şekilde kapladım, bir tane de gümüş şeker boncukla süsledim. Fazla ısınmamaları için buzdolabından hepsini çıkarmadım. Kaplananları sertleşmesi için dik olarak birbirlerine değmeden buzdolabında beklettim.




22 Nisan 2012 Pazar

ballı kurabiyeler

Kurabiyeleri hep kızlarıma yaparım aslında, ben genelde daha tadına bile bakamadan biter. Ama bu sefer normal unu kepekli ile değiştirdim, şeker yerine bal kullandım diğer kurabiyelerden daha sağlıklı bir kurabiye oldu ve tabiki ... fındıkkurdum sevmedi. Onun haricinde herkesin çok hoşuna gitti, hem daha hafif, hemde rejimi fazla bozmuyor :) Yani bu sefer bende doyasıya yedim.



Malzemeler:

200 gram kepekli un
75 gram bal
100 gram tereyağ

Yapılışı:

Buzdolabından çıkardığım sert tereyağının içine bal döktüm ve yoğurdum. Balı tereyağına iyice yedirdikten sonra azar azar unu ilave ederek yoğurmaya devam ettim. Şekil verecek kıvama gelince, şekillendirip tepsiye dizdim. 190 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdim.

18 Nisan 2012 Çarşamba

Gazete kağıdından sepet



Posta kutumu doldurup taşıran reklamları ve gazeteleri atmakla bitiremedim, kullanmaya karar verdim. Açık raflarımın daha derli toplu görünmesi için uygun ölçüde sepet arıyorum ne zamandır. Atmak için biriken dergi ve gazeteleri görünce bir zamanlar okuduğum birşey geldi aklıma. Gazeteleri dolayıp sepet yapıyorlardı, çok da hoşuma gitmişti. Gazetemiz var, dergimiz var, iki tane çok hevesli bıcırığımız var ne duruyoruz sepet yapsak ya dedik ve başladık. İlk defa yapmanın acemiliği, üç elin bir birine dolanması, kızların yorulup kaçması sonucu biraz çarpık oldu ama ilk defa için fena değil sanki.



Yapılış:
Gazeteyi ortadan ikiye kestik

Tekrar ortadan ikiye katladık ve kestik



Bu şekilde elde ettiğimiz şeritleri, çöpşiş sopası yardımıyla ince rulolar haline getirdik ve uçlarını tutkalladık. (Fındıkkurdumun yaptığı gibi rulonun yarısında sopayı çekmeyi unutmayın sakın, sonradan içinden çıkarması çok zor oluyor)



Önce iki tane ruloyu dikine yan yana koyup bir tanesini yatay olarak birincini altından ikincinin üstünden  geçirdik. 4. ruloyu 3. rulonun tersinden geçirdik. Yani birincinin üstünden ikincinin altından.
5. ci tekrar dikey olarak bu sefer 3. ve 4. nün altından ve üstünden geçirdik. Bu şekilde  tabanı istediğimiz boya gelene kadar devam ettik. Rulolar kayıp araları açılmasın diye mandal ile tutturduk. 


Sepetin üst kısmına geçmek için daha uzun rulolara ihtiyacımız olduğundan rulonun sivri olan ucuna tutkal sürüp öbür rulonun içine doğru soktuk. Tutkalın biraz kurumasını bekledik.




Tabanın son sırasında altta kalanları yukarı kıvırdık ve uzattığımız ruloyu başlangıçta uc kısmını 1 cm açıkta bırakacak şekilde tüm yukarı kıvırdığımız rulolara tutkalladık.  Ruloyu köşeye gelince köşenin şeklinde bükerek sepetin etrafından geçirdik ilk başladığımız noktada tekrar tutkalladık. Kaymasın diye mandallarla tutturduk. İkinci sırada tabanda yaptığımız gibi bir önceki rulonun altan geçirdiğimizi üstten, üsten geçirdiklerimizi alttan geçirdik. Bu şekilde istediğimiz yüksekliğe gelene kadar devam ettik.






Son sırada kalan uçların hepsi aynı boya gelecek şekilde kestik ve duruşlarına göre içe veya dışa katlayıp tutkalladık. İçte duranları dışa, dıştakileri içe yapıştırdık. Tutkal kuruyana kadar açılmaması için mandal ile tutturduk.




Son olarak da boyadık. 2 kat boyamakta fayda var, yoksa kuruduktan sonra alacalı oluyor.

17 Nisan 2012 Salı

pratik çikolatalı kurabiye

Çocukların çok sevdiği ve yapması çok kolay ve çabuk olan bir kurabiye.



Malzeme:

200 gr un
125 gr tereyağ
75 gr toz şeker
1 paket vanilya şekeri
1 fincan çikolata damlaları (veya rendelenmiş çikolata)

Yapılış:

Un, şeker, vanilya şekeri ve çikolataları karıştırdım. İçine yağı parça parça ilave edip, fazla eritmeden yoğurdum.
Hamur yapışkan bir top haline geldiğinde, parçalar koparıp top halinde tepsiye yerleştirdim. Ve elimle biraz yatsıltım.
Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika hafif kahverengileşene kadar pişirdim.
Fırından çıktıktan sonra soğumasını beklemem gerekirdi, ama evde ki kurabiye canavarları izin vermedi.

16 Nisan 2012 Pazartesi

Kahvaltılık cupcakeler

Evde zeytini sevmeyen, peyniri mümkünse yemeyen, salam ile pek arası olmayan ama cupcakelere bayılan bir fındıkkurdunuz varsa, bir anne olarak ne yaparsınız? Tabi ki kahvaltılık cupcake yaparsınız ve fındıkkurdunuz asla yemem dediği herşeyi bayıla bayıla yer.


Malzeme:

1 kase rendelenmiş beyaz peynir
1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi
1 kase rendelenmiş salam
3 yumurta
3 su bardağı un
1 çay kaşığı kuru maya
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Yumurtaları, zeytin yağı ve yoğurdu çırptım. Sonra içine peynir, zeytin ezmesi ve salamı ilave ettim ve tekrar çırptım. Son olarak un ve mayayı ilave ettim koyu akıcı bir hamur haline gelene kadar karıştırdım. Biraz beklettim. Bu arada fırınım 150 derecede ısıttım ve cupcake kalıplarımı hazırladım. Hamuru kalıplara döktüm ve 35 dakika pişirdim.

15 Nisan 2012 Pazar

Su şişesinden kahvaltı gevreği saklamakabı

Kahvaltı gevreği saklamakabı yaptık kızlarımla birlikte. Mutfağımızda ki diğer organizerler ile uyumlu olsun diye yine aynı teknikte yaptık. Tek fark kızların arada kurumasını beklecek sabırları yoktu, hepsi hemen bir günde bitsin istediler. Sonuç kabarık yerleri aydınlatırken açık boya çok fazla dağıldı ve iki renk bir birine karıştı. Gerçi bu da fena olmadı, farklı bir hava kattı. Tam ortasına da şerit halinde açıklık bıraktık ki içinde ne olduğu ve ne kadar kaldığı rahatlıkla görülsün. Yapım aşamalarını daha önce de yayınladığım için burada tekrar yazmadım, ama isteyenler için altta link veriyorum.


Malzemeler:

5 litrelik su şişesi
tutkal
nişasta
boya 

  



Yapılışı:

Aynı teknikte yapılan diğer organizerler:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...